Színdarabbal készülünk Don Bosco Ünnepére

Kategória: 2016

Az egri oratóriumban pár hónapja izgatottan készülődik egy kis csapat Don Bosco égi születésnapjának, január 31-ének ünnepére. Az olvasópróbák után most már mozgásos próbákra gyűlik össze a csapat, és már a szöveg is rögzül a gyakorlások során.

Ilyen próba volt az újév első találkozása is, melyen már Ági nővér is felügyelte a munkafolyamatot. Az ötlet ősszel született meg, hogy ilyen formán készüljünk a nagy példaképünk ünnepére. Ekkor íródott párbeszédes formában pár jelenet kedves szentünk életéből. A cél az volt, hogy ebben a fél órás kis műsorban élethűen ábrázoljuk Bosco Szent János áldozatos tevékenységét a fiatalok közt végzett példaértékű munkájáról. A darab kerettörténetét az Oratóriumban beszélgető két fiatal, Savio Domonkos és Garelli Bertalan beszélgetése adja, akiket Visontai Zsolti és Flaskay Tomi játszanak. A két fiatal Don Bosco oratóriumának emblematikus figurái kérdezgetik Margit Mamát kedves szentünk édesanyját fia életéről. A jóságos mama szerepébe Lévai Anna bújik. A darabban Don Bosco szerepét Szauer Andris játssza, aki a mama által mesélt visszaemlékezésében elsőként mint gyerek jelenik meg előttünk a színpadon, amikor még nem érti 9 éves kori álmát, amelyben farkasokból szelídít bárányokat, s ekkor még csak rajzolódó élethivatása előtt értetlenül áll, hogy majd a fiatalok „szelídítője” is lesz. A történet itt kezdődött a valóságban is egy apró kis Olaszországban lévő tanyán, ahol nem könnyíti meg két idősebb testvére az apró János papságról dédelgetett álmának megértését. Birincsik Doma és Seres Bence a két idősebb bátyj ugyanis két földművest játszik, akik elhatározása, hogy öccsükből is munkást faragnak.
A darab elmaradhatatlan szereplői természetesen az utcagyerekek, akiket Zelei Endre és Koncz Kriszti alakítanak, a kis lázadó fiatalok a már felnőtt Don Bosco védencei lesznek és az oratóriumba is vele tartanak. Áldozatos munkájára az arisztokrácia is csak a száját tátja az oratórium szerény körülmények közötti munkájára egy grófnő és egy bárónő is felfigyel, akiket Molnár Bogi és Dudás Panni formál meg.
Az apró inas szerepébe Birincsik Gergő bújik, akit mestere Bodnár Zoli alig akar a pap közelébe engedni, Don Bosco azonnal bizalmat szavaz a kis suhancnak, akit rögtön meghív oratóriumába. A darab végére a néző előtt kirajzolódik a szalézi pedagógia legfőbb irányvonalának, a fiatalok közt végzett áldozatos munkának alapgondolatai.
A szöveget és a kis izgő mozgó csapatot Domán Vivi motiválja színpadra.
A bemutató 2016 január 23-án lesz Pesthidegkúton Don Bosco tartományi ünnepén, a második előadásunk pedig január 30-án családias légkörben Egerben lesz az oratóriumban.
Szeretettel várunk minden kedves Don Bosco tisztelőt és érdeklődőt!

2016-EgerSzinhaz (1)
2016-EgerSzinhaz (2)
2016-EgerSzinhaz (3)
2016-EgerSzinhaz (4)
2016-EgerSzinhaz (6)
2016-EgerSzinhaz(5)